Blog

BLOG| DOOR KIRSTIN

Leiderschap- maatwerk voor individu en organisatie

One style fits all? Neuh. De tijd van met z’n allen in een conferentieoord meedoen aan 'de cursus leidinggeven’ is echt voorbij. Leren ín Leiderschap doe je ín de praktijk. Dat is persoonlijk, gaat in op jouw talenten en jouw impact binnen en buiten de organisatie.

Leiders geven samen richting aan de opgave- de bedoeling- van de organisatie. Het is een optelsom van talenten die elkaar versterken in stappen voorwaarts. Organisatie- leren dus.

Een voorbeeld. Voor Cito- je weet wel van de toetsen- werd ik gevraagd een leiderschapstraject te ontwikkelen. Twee jaar geleden stonden deze zinnetjes in mijn ontwerp boek: van ‘denken over naar dóen’, ‘talenten in beeld’, ‘wat is er wél i.p.v. niet’, ‘voorbij je comfort -zone’. Met als doel sámen al lerend te bouwen aan een impactvolle organisatie. 

Het is een heldere formule. Leiderschap gaat over én het individu én de bedoeling waar je als organisatie samen voor staat.
Het is Ik + Wij + het Resultaat.

In co- creatie met de bestuurders, HR en een formatie leidinggevenden ontwikkelden Margriet Schut van Kessels & Smit en wij van Facilitator drie krachtige lijnen waarlangs we de beweging zijn gaan begeleiden. Leiders bouwen zélf ‘Samen voor Cito ‘. De leiders werden hierdoor ontwerpers en eigenaar van het traject. Het traject verloopt tegelijkertijd langs deze drie lijnen:

*IK. Learning Center: een diepgaand onderzoek naar alles wat jou jou maakt. Je talenten, je overdrive, je geschiedenis, je patronen en doelen waar je je talenten voor wilt inzetten.

*WIJ. Doe- intervisie: Je ‘hoe doe ik dat?- vraag’ als uitgangspunt nemen om te ontdekken. Experimenteren en uit je comfort zone oefenen. Steeds staat de dagelijkse praktijk en jouw casuïstiek centraal. 

*RESULTAAT. Leiderschapsbijeenkomsten waar álle leiders samenkomen om de inzichten over Ik +Wij +Het resultaat aan elkaar te verbinden. Om daarmee een beweging voorwaarts te maken.

Het is die formule - Ik + Wij + het Resultaat - die wij bedoelen met leiderschap. Facilitator gaat met je op pad. Leiderschap op maat, voor individu en organisatie.

Andere artikelen

Blog | Door Bouke

Nederlandse Gemeenten- Meedoen aan een impactvol leernetwerk?

VNG, Verdraaide Organisaties en Facilitator starten een leernetwerk voor gemeenten over Leiderschap bij het maken van de transitie naar Werken vanuit de Bedoeling.

Lees
BLOG | DOOR BOUKE

Walking the blade

Faciliteren én inhoudelijk advies geven. Gaat dat eigenlijk wel samen? En hoe bewaakt Bouke het evenwicht tussen beide rollen?

Lees
BLOG | DOOR JESSE

Ho, ho, ho. Wacht even.

Wat zegt het onderzoeken van patronen over de volwassenheid van teams? Net voor de feestdagen een blog over de winst van vertragen.

Lees
Blog | door Jesse

Faciliteren is net als jazz

Volgens collega Bouke zijn er veel overeenkomsten tussen jazz en faciliteren. Benieuwd naar de 7 gelijkenissen?

Lees
Blog | Door Kirstin

Elkaar vinden in online sessies

Warme teamsessies, events en gevoelige mediation bijeenkomsten via een scherm? Het kan, met heel mooie resultaten.

Lees
Hier begint het