Blog

BLOG | DOOR JESSE

Ho, ho, ho. Wacht even.

'Meer tijd nemen voor reflectie? Goed idee. Iedereen voor? Strik erom, klaar.' We zien het gebeuren. Teams die naar elkaar goede voornemens uitspreken, maar niet verder komen. Zo aan het einde van het jaar sta ik stil bij de kunst van het vertragen.

Onlangs begeleidde ik een groep die heel goed was in het bedenken van oplossingen. Het team was proactief, handelde snel en kreeg zaken gedaan. Niks mis mee, zou je zeggen. Later bleek de drang om te versnellen eigenlijk een vlucht naar voren. Een patroon dat niet leidde tot duurzame resultaten. 'Waarom gebeurt ons dit steeds?', was de vraag.

Interventies als facilitator waren voor mijn opleiding tot teamcoach vaker gericht op het resultaat. Mijn observaties rondom het proces en de dynamiek in teams, bewaarde ik voor de evaluatie met de opdrachtgever. Dit leverde steevast mooie gesprekken op, maar lang niet altijd een vervolg om er ook iets mee te kunnen doen. Vond ik het zelf ook spannend om te vertragen? Misschien wel. Inmiddels hoort het 'real time' vangen en onderzoeken van ineffectieve patronen er helemaal bij.

De bereidheid om de huidige winst van deze patronen te onderzoeken zegt veel over de volwassenheid van teams. Vertragen is ingewikkeld. Echt even stil staan bij ongemak. Daar is lef voor nodig. Toekomstplannen maken is veilig, maar erkennen dat het samen beter kan - en onderzoeken hoe - is andere koek. Dat vraagt om tijd en ruimte.

Wij wensen je een waardevol jaar vol reflectie.

Andere artikelen

Blog | Door Bouke

Nederlandse Gemeenten- Meedoen aan een impactvol leernetwerk?

VNG, Verdraaide Organisaties en Facilitator starten een leernetwerk voor gemeenten over Leiderschap bij het maken van de transitie naar Werken vanuit de Bedoeling.

Lees
BLOG | DOOR BOUKE

Walking the blade

Faciliteren én inhoudelijk advies geven. Gaat dat eigenlijk wel samen? En hoe bewaakt Bouke het evenwicht tussen beide rollen?

Lees
BLOG| DOOR KIRSTIN

Leiderschap- maatwerk voor individu en organisatie

Bij Facilitator staan wij voor maatwerk. Een leiderschapsprogramma staat nooit op zich. Het is altijd gekoppeld aan het resultaat. En aan de bedoeling.

Lees
Blog | door Jesse

Faciliteren is net als jazz

Volgens collega Bouke zijn er veel overeenkomsten tussen jazz en faciliteren. Benieuwd naar de 7 gelijkenissen?

Lees
Blog | Door Kirstin

Elkaar vinden in online sessies

Warme teamsessies, events en gevoelige mediation bijeenkomsten via een scherm? Het kan, met heel mooie resultaten.

Lees
Hier begint het